top of page
Search

Az LG olyan fémlencséken dolgozik, amelyek vékonyabbá tehetik a mobilos kamerákat

A telefonos kamerák határait feszegetik a gyártók, a kompakt méretek megőrzése a legnagyobb kihívás, és már így is hatalmas modulok és óriási dudorok vannak a készülékek hátoldalán. Habár az LG elhagyta az okostelefonos piacot, továbbra is dolgozik kapcsolódó technológiák fejlesztésén. Az egyik ilyen egy ultravékony fémlencse, amelynek alkalmazása sokkal kompaktabbá tehetné a mobilos képrögzítő egységeket.


Az új értesülések a The Elec jóvoltából kerültek napvilágra, a dél-koreai médium cikke szerint az LG egy ultravékony lencse-technológián dolgozik, amelyet okostelefonok esetében is alkalmazni lehetne. A fémből készült lencsék sokkal vékonyabbak, mint a mostani üveg vagy műanyag megoldások, ha ilyeneket használnának a gyártók, nem kellene olyan óriási kameraszigeteket applikálni a mobilok hátoldalára. Az LG fejlesztése lényegében egy vékony sík szerkezet, amelyen nanorészecskék találhatók elszórva, ezek pedig a hagyományos lencsékhez hasonlóan képesek az alakváltoztatásra, illetve a fény fókuszálására, viszont ez a megoldás lehetne mindössze 1 mikron vastagságú is.

Az LG akadémiai kutatóintézetekkel közösen tehát egy olyan mikrolencsét fejleszt, amelynek nagysága a jelenleg használt konstrukciókhoz viszonyítva csupán 1 a 10 000-hez, ráadásul ezt a megoldást bárhol alkalmazni lehetne, ahol mikrokamerákra volna szükség. A fejlesztés élén álló LG Innotek vezérigazgatója hozzátette, hogy az ultravékony lencsét úgy igyekeznek megvalósítani, hogy a fénytörő lencse helyettesítését egy sík kialakítású, úgynevezett “metafelülettel” szeretnék megoldani.


Számunkra ebből az a lényeg, hogy ha sikerül megvalósítani az ötletet, akkor a telefonokról eltűnnének az óriási kameradudorok, mivel a képrögzítő modulokhoz szükséges optika sokkal kisebb, kvázi töredék helyen is elférne. Egyébként a Samsung is megerősítette, hogy ugyanezen a technológián dolgoznak, tehát nem az LG lesz az egyetlen, akiktől ilyen lencséket lehet majd beszerezni. Hogy ezek a megoldások mikor juthatnak el az átlag felhasználóhoz, vagyis mikor lesz az egészből kézzelfogható eredmény, nos, egyelőre nem tudni, azt viszont jó látni, hogy az érdemi fejlesztés és az innováció az ellenkezőjét állító zúgolódás ellenére, mégsem szűnt meg az okostelefonos berkekben.

bottom of page