top of page
Search

Világviszonylatban drágult a magyar mobilnet

Egy friss felmérés szerint 1 gigabájtnyi mobil adatforgalomért átlag 525 forintot kell fizetni itthon. Ez 233-ból úgy is csak a 100. helyre elég, hogy az árakat dollárban hasonlították össze.


Miközben a szélessávú internetelérésért világviszonylatban is keveset kell fizetnie egy magyar felhasználónak, a mobilnet területén korábban jellemzően nagyon távol voltunk a legjobb helyezésektől. Szerencsére a tavalyi adatok már azt mutatták, hogy a folyamat pozitív irányba változik. A Cable.co.uk legfrissebb elemzése szerint a 2021-es állapotokhoz képest azonban megint kicsit visszaléptünk, ami sokkal rosszabb is lehetett volna, ha nem épp a forint idei mélypontja körül számolták volna át az összegeket amerikai dollárra.

A brit ár-összehasonlító oldal rendszeresen készít világszintű felméréseket a különböző telekommunikációs szolgáltatások egyes aspektusainak aktuális állásáról. Most publikált jelentésükben a mobilinternetes elérések gigabájtokra vetített árát vizsgálták összesen 233 földrajzi térség közel 6150 szolgáltatói csomagjának elemzésével.


Veterán éllovasok

Az országokban elérhető mobilnetes csomagok idén tavasszal végzett összesítései alapján a legkedvezőbb feltételekkel szinte ugyanazokban a régiókban találkozhatunk, amelyek a korábbi években is a legolcsóbbak között voltak. Izraelnek kvázi bérelt helye van az élen. Az országban jelenleg átlagosan mindössze 4 centbe kerül egy gigabájtnyi forgalom, ami még a második helyezett Olaszországban tapasztalt árképzésnek is csupán a negyede. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára 14 centes eredményével valószínűleg nem véletlenül került San Marino, hiszen a törpeállam internetes infrastruktúráját is az olaszok adják.

A lista legalján szintén megszokott módon eldugott szigetek és szigetcsoportok tanyáznak, illetve itt találunk egy sor afrikai nemzetet is. Az idei szégyenpadot Szent Ilona szigete foglalhatta el, ahol egyetlen gigányi adatforgalomért több mint 40 dollárt kell leszurkolni. Második legrosszabb helyzetben a szintén a britekhez kötődő Falkland-szigetek van: itt potom 38,5 dollárból kijön ugyanez. A Portugáliától csak 1975-ben függetlenedett São Tomé és Príncipe szigetállamban pedig gigabájtonként alig kell 29,5 dollárt adni.

A világátlag egyébként idén 3 dollárra és 12 centre jött ki, azaz a legrágább régiókban ehhez képest 10-12-szeres összeget kérnek, míg a legolcsóbb országokban 20-30-szor, sőt Izrael esetében majdnem 80-szor kevesebből is megvan ugyanaz.Mobilinternet
5G Mobilnet


Úgy lettünk olcsóbbak, hogy nem lettünk olcsóbbak

Magyarországról összesen 22 távközlési csomagot vizsgáltak. Ezek eredője adja az átszámítva 1,27 dolláros átlagárat. Első ránézésre bő egy év alatt óriásit csökkentek a hazai mobilnetes árak, hiszen tavaly tavasszal 1,7 dollárra jött ki ugyanez, ami akkor 230-ból a 92. helyezésre volt elég. Hiába csökkent azonban dollárban nagyjából negyedével az átlagár, most már csak a 100. helyre vagyunk jók, mivel a világban közben még erőteljesebb volt a csökkenés.

Továbbá mindenképpen érdemes szót ejteni a forint idei vesszőfutásáról is, hiszen a hazai fizetőeszköz leértékelődése automatikusan csökkenti a dollárban kimutatott árakat. A mostani jelentés számait ráadásul június közepi devizaárfolyamok alapján kalkulálták, amikor több mint 405 forintot kértek egyetlen dollárért. Tavaly tavasszal ehhez képest 300 körül járt a forint, azaz forintban gyakorlatilag ugyanazon az áron kapjuk mobilunkra a netes forgalmat. Változatlan árfolyamok mellett viszont most nagyjából csak a 120. hely környékén tanyáznánk.Lábjegyzet


Végül azt is érdemes megjegyezni, hogy a vizsgált csomagok túlnyomó része nem csupán adatforgalmazást biztosít az ügyfeleknek, hanem komplex telefonos előfizetésként lebeszélhető perceket, "ingyen" SMS-küldést stb. is tartalmaznak. A régiós keresleti/kínálati sajátosságok és infrastrukturális különbségek mellett tehát ezek a tényezők is nagyban befolyásolhatják azt, miként alakul egy-egy konkrét szolgáltatás árazása.


+36204449999

Ha mobil előfizetés, akkor BestFleet.hu

Legjobb percdíjak és internet árak

Comments


bottom of page