top of page

Szokásaink, amik akár sokba is kerülhetnek

Kár tagadni, egyre inkább ki vagyunk téve annak, hogy okostelefonnal keljünk-feküdjünk. Mindennapi életünket megkönnyítve szolgál ki minket, szórakoztat vagy akár meg is keseríti egy-egy kellemetlen körülmény. Az biztos, hogy egy digitális minta készül rólunk, aminek vannak jó és rossz oldalai is.

Kezdjük a világos oldallal. A technika fejlődésével képesek vagyunk felgyorsult világunkkal együtt lépést tartani. A legújabb mesterséges intelligenciával megáldott készülékek újabb tulajdonságai mellett napi szintű GPS használat, digitális jegyvásárlás, online ügyintézés gyorsítja meg mindennapi szokásainkat, amitől az időnk több marad másra. A gyors kommunikációváltás is már szokásaink közé tartozik, taxit, ételt is online rendelünk. Lassan már nem lesz olyan rétege a szolgáltatásoknak, amit ne tudnánk az interneten fellelni.


Sajnos nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra a bizonyos ˝sötét oldalra˝, mivel sokak nagyon rosszul használják ki az internet adta lehetőségeket és ez miatt könnyen áldozatokká válhatnak. Már a TV-ből is informálódhatunk egyes esetekről, miszerint csalás áldozatává váltak emberek. Adódik a kérdés, hogy ez hogy fordulhat elő, mit csinálunk rosszul?

Többek közt nagyon sokak hozzá állása az, ami bajhoz vezet. A ˝majdcsakleszvalahogy˝ illetve ˝jólvanazúgy˝ gondolkodású emberek járnak a legrosszabbul. De miért is?Az ilyen mentalitású emberek ez miatt nem védik alaposabban adataikat, nem változtatnak jelszót rendszeresen, vagy kétes eredetű webáruházakból rendelnek fő kártyájukkal. Továbbá a nem ismert forrású linkek alkalmazások megnyitása, esetleges letöltése, engedélyezése számítógépeinken és telefonjainkon felesleges kellemetlenségeket okoznak. Az ilyen eseteken sokszor akár minden adatunkhoz képesek hozzáférni az internet mumusai, akiket leginkább hackerként ismerünk.


Mit kellene ahhoz tenni, hogy ezeket elkerüljük?


  • Edukáció! Ez az első lépés. Mostanság elég sok internetes tartalmat megosztó oldal foglalkozik edukációs tartalmakkal, hogyan, miképp érdemes használni. Ha nem vagyunk ennek hívei akkor bátran kérdezzünk olyan ismerőstől, aki kicsit is jobban ért hozzá, mint mink.


  • Mindig legyünk óvatosak, ne adjuk ki magunkról a kelleténél több adatot. Rengeteg kamu oldal arra megy, hogy azonosító okmányainkkal igyekeznek sáfárkodni, esetlegesen rossz célra használni.


  • Soha ne fizessünk az interneten  a fő bankszámlánk kártyaadataival.Lehet manapság kecsegtetően hangzik, hogy bizonyos webáruházakról nyomott áron nagyon jó termékeket lehet rendelni, ámbár ott lapul a veszély, hogy esetleg ellopják adatainkat ezekről az oldalakról és igyekszenek pénzt leemelni számlánkról. Ha mégis vásárlási lázban égünk, bizonyos online bankok, mint akár ilyen a Revolut vagy a Wise is kínálnak egyszer használatos bankkártya lehetőséget, aminek adatai megadásával megóvhatjuk magunkat a csalókkal szemben.


  • Változtassunk gyakrabban jelszót. Az előző bejegyzéshez hasonlóan, a jelszavak is szenzitív adatnak számítanak, aminek ha kitudódik, kellemetlen helyzeteket szülhet. Ezért is igyekezzünk egy bonyolultabb, nehezebben kitalálható jelszavakat létrehozni,  amivel védhetjük magánéletünket.


Te mennyit és milyen módon fizeted tarifacsomagjaid havidíját?

 

Comments


bottom of page