top of page
Search

Telefonhasználati kisokos, avagy kezdőként mire figyeljünk

 

Egyre többet hallhatunk arról, hogy megszaporodtak az internetes csalók, akik valamilyen úton-módon hozzáférnek adatainkhoz, rosszabb esetben visszaélnek velük vagy pénzt emelnek le a bankszámlánkról. Ezek nagyon sokszor annak a következménye, hogy nincs meg a kellő tudás vagy egyáltalán nem akarunk tudomást venni arról, hogy telefonjainkat fokozottan ismerni és védeni kell. A következőkben bemutatunk pár érdekes és hasznos beállítást, illetve hibákat, hogy ezek használatával illetve megszüntetésével hogy előzhetjük meg, hogy esetleges betolakodók ne károsítsanak meg minket.


Elszaporodtak a telefonos csalások
Elszaporodtak a telefonos csalások

1.      Két lépcsős azonosító használata:

Ma már szerencsére azon alkalmazások, amik adatokat tárolnak (ilyen pl: Facebook, Instagram, E-mail fiókok, banki alkalmazások, stb.) rendelkeznek két lépcsős azonosítással, valamelyiküknél kötelező is. Ennek az a lényege, hogy két különböző  csatornára (általánosan E-mail illetve telefonszám) küldenek két különböző kódot, amivel biztonságosan azonosítani tudjuk azt, hogy nem más, hanem mink használjuk saját fiókjainkat. Bizonyos esetekben külső programot, például az egyik legismertebbet a  Google Authenticator-t tudjuk csak használni, ami fél percenként frissítve új kódot ad a belépéshez.2.      Erős jelszavak használata:

Sajnos az a tapasztalat, hogy egyáltalán nem foglalkozunk kellőképpen azzal, milyen jelszavakat állítunk be okos készülékeinken, pedig az adatvédelem egyik alapja ez. Az olyan jelszó mint az 153456 vagy abcdefgh kombinációjú egyszerű jelszavak  a csalóknak pár percébe kerül, míg feltörik. De akkor mi is a jó jelszó? Azt tanácsolják szakemberek, hogy minimum 8 karakterből álljon, ami tartalmaz kombinációkban kis és nagy betűket valamit számokat és írásjeleket.


Csalók ellen
Kétlépcsős azonosítás


3.      Nézzük át kétszer, mit töltünk le

Ugye megvan, mikor böngészel az interneten keresve kedvenc zenei listádat, hogy készülékeden meghallgatva élvezd az életet? Vagy mikor keresel és rég játszott játékot de nem tudod hol találod meg? Az ilyen gondolatmenetek során kerülünk át álweboldalakra, amiket csalók üzemelnek és így kerülhetnek okos készülékeinkre különböző adathalász illetve zsaroló vírusok. Leggyakoribb példa egy véletlenszerű link egy facebook ismerőstől, amire szintúgy ő is véletlen rákattintott. Mint egy végtelen kör, úgy hasít ismerősről ismerősre, míg mi észre sem vesszük, de megfertőzi telefonjainkat, számítógépeink, ne adj isten végzetes készülék meghibásodást okoz. Jó tanács, SOHA NE NYISSUK MEG! Ugyanez vonatkozik az SMS-ben kapott linkekre, amik postai SMS-nek álcázva próbálnak minket csőbe húzni, vagy akár személyes telefonhívások során megadott ál weboldalon.

Illetve még olyan apróságokra is figyeljünk, mint a vírusírtó beszerzése telefonjainkra, ami nagy segítség az ártalmas vírusokkal szemben, vagy ne engedélyezzünk felugró ablakokat. Ezzel megspóroljuk magunknak a felesleges reklámokat, amik akár kellemetlen helyzetektől óvhatnak meg minket.


Tudtad, hogy az emelt díjas szolgáltatások és mobilvásárlásokra felhasználható keret szabályozható, korlátozható?

Amennyiben szeretnéd kordában tartani a kiadásaid, és profikra bízni a szolgáltatásod, kérj tőlünk ajánlatot még ma mobil előfizetésed menedzsmentjére!


Egyik legköltséghatékonyabb személyre szabható tarifánk: Takarékos flotta csomag 

Comments


bottom of page