top of page

Vissza múltba

Az első telefon használat elég régre nyúlik vissza, a 70-es évek elején jöttek a létre mai szemmel nézve az első készülékek, amiknek érdekes formavilága és használata önmagában már egy csodaként volt számon tartva.

Pontosabban 51 évvel ezelőtt 1973. április 3.-án használatba került Martin Cooper közreműködésével az első rádiótelefon, ami a mai okostelefonjaink első kézbe fogható „ősapjaként” ismert. A Motorola Kommunikációs Divíziójának az igazgatója elindította  az első rádiótelefonos hívását egy akkori Motorola DynaTAC típusú robusztus, tégla formájú antennás készüléken. A „téglatelefonnak” becézett készülék egy kiló felett nyomott súlyban és ára borsos, 2 millió forint környékére tehető, amit igazán csak akkoriban a leggazdagabbak tehettek meg.


Tömeggyártása viszont 10 évre rá, 1983-ban kezdődött meg. Ekkoriban az ára és a mérete nemigen változott, továbbá is a társadalom magasabb rétegeihez szólt a kor csúcstechnológiáinak egyike. Ekkoriban leginkább autók és különböző járművekbe szerelték be őket, nagysága miatt még nem vált „zsebbe rakhatóvá”. Ezt aztán később az idő előre haladtával orvosolni tudták az árát amivel egyre többen egyre kedvezőbb áron jutottak   a készülékekhez, amin még csak akkoriban telefonálni lehetett.


Magyarországon a telefon forradalom viszonylag később terjed el, A Nemzeti Hírközlési Hatóság felmérései alapján 1999-ben mindössze 1 millió körüli volt az előfizetők száma, 2001-ben már 3 millió, 2004-ben 8 millió, 2008-ban pedig már 11 millió főre becsülték a magyar telefonbirtokosokat.


Na de kanyarodjunk vissza kicsit a 90-es évek gyöngyszemeihez. Ekkortájt igazán nagy márkák, mint pl a Motorola vagy a Nokia folyamatos fejlesztései által egyre komolyabb és érdekesebb készülékeket foghattunk kezükbe. Legyen szó a legendás Nokia 3310-es telefonjáról, aminek legendás történeteit ma is emlegetjük. Sok próbát, ablakból kiejtést, autót és sok mást túlélt telefon nem volt korának legszebbje, de atombiztos kis készülékként 4 játék is futott rajta, ami azért nem volt kis dolog.

Pár szót ejtsünk az 1997-ben megjelenő Siemens S10-ről is, ami korának fontos sarköveként tartunk számon, mivel elsőként ő volt az első nagy kereskedelmi forgalomban megjelent eszköz, ami színes kijelzővel rendelkezett. Persze mai szemmel vicces lehet, hogy mindössze 4 színt tudott kezelni (a fekete mellett fehér, piros, zöld és kék) egy 5 karaktersoros kijelzőn, tehát oké, a fekete-fehértől elmozdult, de még messze járt a színek millióit kezelő, nagy felbontású utódoktól.

Persze később, egyre ikonikusabb készülékek gazdagítottak a palettát, ilyenek voltak például a Mátrix filmekből ismer Nokia 8110, a 2000-es évek egyik csúcstelefonja, a Motorola RazR V3, ami futurisztikus billentyűzettel és a hátulján elhelyezkedő kijelzővel majd 100 millió eladást generált. Vagy akár gondoljunk vissza az első, digitális walkmanként is funkcionáló Sony Ericsson W800-as kollaborációra, ami az első olyan telefonok egyike volt, amin lehetett zenét hallgatni.

 

Sokat fizetsz a számlákért és nem tudod merre keress jobb tarifacsomagokat? Nézz körbe nálunk!

Comments


bottom of page