top of page
Search

60 ezer veszélyes androidos alkalmazást találtak

Hirdetéseket megjelenítő adware-ek kezdtek el terjedni egy csaknem fél éve tartó kampányban. A reklámprogram akár nagyobb veszélyt is jelenthet, azonban van egy módszer az elkerüléséhez.

Az utóbbi időben rengeteg androidos kártevőre bukkantak, amelyek a Play Áruházban is jelenlévő alkalmazásokon keresztül is terjednek. Viszont ennél jóval nagyobb veszélyt jelentenek azok az appok, amelyeket nem megbízható forrásból szerzünk be. Legutóbb 60 ezer alkalmazásról derült ki, hogy a felhasználók tudta nélkül telepítettek adware-eket a háttérben. Az esetet egy román kiberbiztonsági cég, a Bitdefender vette észre. A vállalat kiemelte: a káros applikációk száma még ennél is magasabb lehet.

Mint kiderült, a kártevő körülbelül 2022 októberétől terjed, és VPN-szoftvernek, Netflix-appnak és kiegészítőket kínáló alkalmazásoknak adják ki magukat. A csaló appok azonabn nem a Play Áruházban voltak elterjedve, hanem online webhelyeken, amelyek a Google keresési találataiból egyszerűen megtalálhatók. Az APK-fájlok manuális telepítésével kerülhettek a veszélyes fájlok az eszközökre.



Android vírus
Android


Viszont van egy óriási probléma vele: hogy telepítés után nem jelenik meg az ikonja, és az is megnehezíti a megtalálását, hogy a neve UTF-8-as karakterekkel lett írva. Amikor pedig megtaláljuk, egy hibaüzenetet küld, ami azt írja, „az app nem érhető el a régiónkban” és kéri, hogy az „ok” gombra kattintva töröljük le. Viszont az altávolítás nem valósul meg, hanem két óra pihenés után kérelmezi, hogy a mobil indításakor és feloldásakor is elindulhasson. Ezt követően lekéri a rosszindulatú felek szervereiről az URL-eket a hirdetések megjelenítéséhez.


A Bleemping Computer az esettel kapcsolatban kiemeli, ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a rosszindulatú feleket mindig csak a Play Áruházból töltsünk le alkalmazásokat.


Ha mégis úgy érzed, hogy nem zavar a többletfogyasztás, rendelj tőlünk korlátlan netet. :)


www.BestFleet.hu

Tel.: +3618089898

Vagy írj nekünk e-mailt: hello@bestfleet.hu


bottom of page