top of page

Biztonsági fenyegetés a Tiktok a csehek szerint

A cseh kiberbiztonsági felügyelet óva intett szerdán a TikTok használatától, amivel több nyugati ügynökséghez csatlakoztak most, amelyek szerint a kínai tulajdonú közösségi médiaalkalmazás biztonsági kockázatot jelent.


A NUKIB ügynökség azt javasolta, hogy a TikTokot ne telepítsék olyan telefonokra, amelyek felhasználói hozzáférnek a kritikus és más jelentős infrastruktúrához.

„Az Ügynökség aggódik a TikTok használatából eredő potenciális biztonsági fenyegetés miatt, elsősorban az alkalmazás által gyűjtött felhasználói adatok mennyisége, valamint az adatok kezelésének módja miatt.” – mondta a NUKIB.TikTok
TikTok


„Az ilyen nagyszabású adatgyűjtés a Kínai Népköztársaság (KNK) jogi és politikai környezete miatt aggályos, mivel a ByteDance, a TikTok fejlesztője és adminisztrátora a Kínai Népköztársaság joghatósága alá tartozik.”

A NUKIB azt is javasolta a politikusoknak és a tisztviselőknek, hogy kerüljék a TikTok használatát, és azt mondta, hogy a szélesebb nyilvánosságnak is meg kell fontolnia, hogy használja-e az alkalmazást, különösen a tartalom megosztására.

A TikTok szerint a figyelmeztetés indokolatlan.


„Ez a figyelmeztetés a vállalatunk tulajdonjogával és adatbiztonságunkkal kapcsolatos alapvető tévhiteken alapul” – mondta e-mailben a TikTok szóvivője.

„Független biztonsági szakértők következetesen azt tapasztalták, hogy nem gyűjtünk több adatot, mint más általános alkalmazások, sőt gyakran kevesebbet gyűjtünk. A kínai államnak nincs tulajdona sem a TikTokban, sem az anyavállalatunkban, és mindkettő Kínán kívül van bejegyezve.”


A ByteDance korábban azt mondta, hogy az alkalmazással kapcsolatos aggodalmakat téves információk táplálják, és tagadta, hogy kémkedésre használnák azt. Peking is többször tagadta, hogy szándékában állna kémkedésre használni az alkalmazást.

Ennek ellenére számos ország tett lépéseket a TikTok használatának korlátozására. Az Egyesült Államok a múlt hónapban 30 napos határidőt szabott az alkalmazásnak a szövetségi eszközökről és rendszerekről való eltávolítására. Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa kitiltotta a TikTokot a személyzet telefonjairól.


Forrás: Reuters


Comments


bottom of page