top of page

Egy akkumulátor élete. Mikor érdemes akksit cserélni?

Veled is gyakran előfordul az, hogy fél napot se bír ki a telefonod? Vagy a zsebedben szinte éget 5 perc használat után? Sajnos eljön az a pont a telefonok életében, hogy az akkumulátor már nem bírja azt a teljesítményt, mire kitalálták.


A következőkben bemutatunk pár hasznos trükköt, amivel megóvhatjuk akkumulátorunkat, meghosszabbíthatjuk életerejüket, vagy időben, árulkodó jelek észrevételével megóvhatjuk készülékeinket attól, hogy tartós, maradandó károkat okozzunk nekik.


  1. 80- 20 szabály Nagyon sok telefonon már beállítható az, hogy töltés során az akkumulátor csak 80%-ig töltődjön fel. Ez elősegíti azt, hogy az akkumulátor egészséges maradjon, mivel ez felé csak akkor érdemes tölteni, ha biztosak vagyunk abban, hogy szüksége van arra a +20%-ra. Ugyanez érvényes akkor, ha 20%- környékén vagyunk. Ekkor a legideálisabb feltenni tölteni, ez alá tényleg akkor érdemes csak menni, ha muszáj használnunk, vagy nincs lehetőség töltőre tenni.

  2. Biztonságos töltő használata Legbiztosabb az, ha a telefonunkhoz kapott töltőkábelt és az adott márkához tartozó töltőfejet használjuk. ha erre nincs lehetőség nézzünk utána annak, milyen teljesítményű töltőre van szükségünk, illetve figyelni arra, hogy a márka ismertebb legyen.


3. Ha nagyon forró a telefon használat közben, cseréljünk akkumulátort. Általánosságba véve elmondható, hogy normális használat közben egy akkumulátor élete 2-4 év közé sorolható. Az Apple termékeknél van lehetőség arra, hogy figyeljük a akksi életét, itt a 70%-os teljesítménynél már erősen ajánlott a csere. Egy időben cserélt akkumulátor megelőzhet akár egy felpuffadást, rosszabb esetben egy telefon teljes kiégését vagy radikális esetekben robbanást.

4. Ha van lehetőségünk, használjunk vezeték nélküli töltést

Újabb okostelefonok már tudják azt a lehetőséget, hogy vezeték nélkül lehessen őket tölteni. Ezzel jelentősen javítjuk a telefonok életerjét, praktikus és sokkal kisebb az esélye, hogy elromlik egy töltőkábel, vagy akár egy csatlakozó.


Te sokat telefonálsz töltőre rakott telefonnal?

Comentarios


bottom of page