top of page
Search

Mesterséges intelligenciát kérdeztük

Hogyan működnek az internetes csalók? Milyen típusokat ismerünk?



Internetes csaló
Internetes csaló


Az internetes csalók többféle módon dolgoznak, és az elkövetett bűncselekmények típusai és módjai folyamatosan változnak és fejlődnek az internetes technológiák fejlődésével. Az internetes csalások célja általában pénzszerzés vagy személyes információk megszerzése.

Az alábbiakban néhány példa található az internetes csalások típusaira és módjaira:

  1. Phishing: A csalók hamis e-maileket vagy weboldalakat hoznak létre, amelyek látszólag egy megbízható szervezettől, például egy banktól, szállítótól vagy kereskedelmi webhelytől származnak. Az e-mailek és webhelyek általában arra kérnek, hogy adja meg a felhasználói nevét és jelszavát, hitelkártya-információit vagy más személyes adatokat. A csalók ezeket az információkat felhasználják a személyes vagy pénzügyi számlákhoz való hozzáférésre.

  2. Adathalászat: Az adathalászat olyan támadási forma, amikor a támadók hamis e-maileket, SMS-eket vagy weboldalakat használnak fel arra, hogy megtévesszék az embereket, hogy megadják a személyes vagy pénzügyi adataikat. Az adathalászok általában személyre szabott e-maileket használnak, amelyekben arra kérik a címzettet, hogy kattintson egy linkre vagy töltsön le egy mellékletet.

  3. Malware: A malware olyan kártékony szoftver, amelyet a támadók általában e-mail mellékletként vagy hamis webhelyeken keresztül terjesztenek. A malware lehet vírus, trójai vagy kémprogram, amely lehetővé teszi a csalóknak, hogy hozzáférjenek a számítógéphez vagy a mobil eszközhöz, és megkapják a felhasználói nevet, jelszót, banki információkat vagy más személyes adatokat.

  4. Szociális média csalások: Az internetes csalók számos módon használják a szociális média platformokat, például hamis hirdetések, álhírek és személyes adatok megszerzése céljából. A csalók olyan álhíreket terjeszthetnek, amelyek pénzt követelnek vagy személyes információkat igényelnek. Sok esetben a keresett terméket sokkal olcsóbban akarják értékesíteni a piaci árnál, ami csábító lehet a leendő vevőnek.

Minden esetben győződj meg a hívó hitelességéről, és ne add meg bankkártya adataidat ismeretlennek!





bottom of page